Monday, April 3, 2017

Jahanamnya Peter Chan Seperti Regim Komunis (Part 1)


Banyak betul cerita tentang betapa jahanamnya Peter Chan iaitu pemilik The Haven. Semakin diselidik, semakin banyak terbongkarnya kerja-kerja haram si cina rasis ni.

Rupa-rupanya, Peter Chan ni bukan sahaja berani menjahanamkan projek pembinaan milik anak syarikat kerajaan negeri malah si lahanat ini juga mampu menjahanamkan nyawa orang.

Difahamkan, Peter Chan ini mempunyai rangkaian gangster yang konon-kononnya besar serta berani bertindak kejam sekiranya tidak mendapat apa yang diingini. Kemain pailang mamat cina ni.

Maknanya, sekiranya ada pihak yang cuba menentang kehendak yahudi Peter Chan ini makanya tak tenanglah kehidupan mereka.

Gangster-gangster ini, telah diupah bekerja dengan Peter Chan dan ada diantara mereka menjadi Guard di The Haven dan sememangnya bertujuan untuk menakutkan pemilik kediaman.

Persoalannya sekarang, siapakah yang cuba menentang Peter Chan ni?

Golongan penentang Peter Chan tu adalah dikalangan pemilik-pemilik kediaman dan kakitangan di The Haven sendiri. Namun, disebabkan mereka ini telah diserang serta diugut oleh gangster-gengster Peter Chan ini, makanya masing-masing takut untuk bersuara.

Selain pemilik kediaman, Peter Chan juga memeras ugut staff-staff yang bekerja dengan The Haven. Cina lahanat ni memang beroperasi ala mafia dan membuat undang-undang celah-celah hidung dia sahaja.

Sebab apa pemilik kediaman dan staff di The Haven menentang Peter Chan?

Haaaa… ini sebabnya, Peter Chan dikatakan dengan suka hati mak pak dia nak jadikan The Haven sebagai kediaman dan juga hotel sekaligus. Faham tak?

Jika satu bangunan dijadikan hotel dan kediaman maka aspek keselamatan sudah tentu akan terjejas. Padahal, pada mulanya mamat cina durjana ni dah menjanjikan kawalan keselamatan tip top dan sebab itu kondominium mewah ini lebih privasi dan mahal.

Tapi apabila ia digabungkan, maksudnya sesiapa sahaja mempunyai access untuk keluar masuk The Haven. Namun disebabkan kerakusan Peter Chan menjadi hamba kepada duit, maka sanggup dia buat apa sahaja.

Apa yang paling lahanat, difahamkan The Haven telah mengenakan bayaran kos penyelenggaraan atau Maintanence Fee sebanyak RM750 per unit rumah untuk sebulan menerusi Joint Management Body (JMB) dan Joint Management Committee (JMC) .

Bayangkan, kondominum mewah tu memiliki 400 unit rumah makanya setiap bulan Peter Chan ni dah makan RM 300 ribu duit pemilik kediaman.

Dan duit tu dia guna untuk apa? Semestinya Peter Chan guna untuk kerja-kerja yang menjahanamkan orang.

Lebih teruk apabila dia gunakan duit tu untuk membina sebuah Office mewah untuk kegunaan peribadi.

Selain tu, difahamkan, hampir setiap hari ada saja majlis yang dianjurkan penjilat-penjilat Peter Chan ni di sekitar kawasan The Haven. Bila dah ada event, semestinya akan bising dan mengganggu keamanan penduduk di kawasan itu. Kalau tak percaya kita ada bukti.

Selain itu, Peter Chan juga mewujudkan undang-undang bodoh tahap otak lembu terhadap pemilik kediaman di The Haven. Alang-alang nak gabungkan The Haven sebagai kediaman dan hotel sepatutnya kemudahan yang disediakan bolehlah digunakan bersama. Malangnya bukan itu yang berlaku.

Pemilik kediaman, walau setitik sekali pun tidak dibenarkan menggunakan kemudahan yang disediakan hotel. Namun penghuni hotel The Haven sememangnya menggunakan kemudahan residens di sana.

Sebagai contoh, troli hotel. Ala yang selalu digunakan untuk menghantar bagasi ke bilik-bilik tu. Pemilik kediaman memang tidak dibenarkan guna kemudahann itu. Padahal duit maintenance kemain cekik darah si Peter Chan ni kenakan.

Akan tetapi, kemudahan untuk The Haven Residence seperti kolam renang, taman permainan kanak-kanak atau gym, semuanya perlu dikongsi dengan penghuni hotel.

Ni security 8 lapis macam mana nie?

Kalau dah kemudahan pun perlu dikongsi macam mana The Haven nak maintance tahap keselematan di kondominium mewah itu.

Dia dah mintak bayaran maintenance tinggi dekat pemilik kediaman tapi dalam masa yang sama dia sengaja mencabar kesabaran mereka. Dan apa yang paling haram jadah adalah pemilik kediaman langsung tidak ada hak untuk bersuara dan menentang The Haven.

No comments:

Post a Comment